About Us

We are Snežana and Slađana, one half of the day we teach at a high school in Serbia and the other half we spend our time crocheting dolls for kids. They are made with lots of love and attention for detail and we hope that they will bring you as much joy as they do to us.

If you would like to buy our handmade products or have any questions please don’t hesitate to contact us.

info@happycrochet.org

veseleheklice@gmail.com

For more of our creations:

VESELE HEKLICE

Kada se veština heklanja pretvori u hobi, a hobi u izvor zadovoljstva, nastanu igračke pune originalnih ideja i lepih emocija koje su u svakom bodu od prve do poslednje igračke.

Nas dve koleginice, Snežana Ilišković i Slađana Radivojević, smo 2014. godine odlučile da, pored svog pedagoškog rada, počnemo da koristimo svoje slobodno vreme za izradu lutkica i igračaka za decu.

U pitanju je japanska tehnika amigurumi: heklanje pamučnim koncem raznih, anatomski i geometrijski, pravilnih oblika. Na našem tržištu može se naći odličan pamučni konac. Heklice, takođe.

Kako savladati tehniku?

Youtube je odličan izvor tutorijala kako za početnike tako i za naprednije u ovoj tehnici. Sve ostalo je stvar mašte, velike upornosti i ogromnog strpljenja. Za uzvrat, dobile smo mnogo: ovladale tehnikom, razvile maštu, postale spretnije, strpljivije i vrednije. A deca koju smo, iznad svega, želele da obradujemo dobila su ekološke lutke, zeke, mede, kuce, žirafe, majmunčiće, sove… bezbedne igračke, ispunjene antialergijskim materijalom, mekane na dodir.

Prvobitna ideja je bila: svojom rukom izraditi igračku i tako uvek imati spreman rođendanski poklon za naše male rođake ili prijatelje. Ispostavilo se da je heklanje “zarazno” i da ima mnogo ljudi, sličnih nama, koji se dive posebnim poklonima koje ne mogu kupiti u prodavnici. Mnogi su nam se obratili sa porudžbinama da isheklamo personalizovane lutke, što nam polazi za rukom i predstavlja izazov više.

Naša mlada saradnica  je dizajnirala  logo koji na primeren način reklamira naše proizvode na Fejsbuk stranici Vesele heklice – Happy Crochet, na sajtu happycrochet.org, a od nedavno nas ima na Instagram profilu i na Pinterestu.To je najbolji način da nas zainteresovani pronađu, sa nama ostvare kontakt, odaberu i naruče proizvod kao i da se sa njima dogovorimo o roku i načinu isporuke.

Zanimljivo je da smo svakoj našoj lutki dale ime jer osim što ih radimo za nekog mališana i mi se sa njima “upoznamo” i “igramo” izvesno vreme. Kada budu gotove, one svojom neodoljivom privlačnošću nađu put, preko roditelja, do dece.

Na primer, mlada ilustratorka poreklom iz Indije, poželela je da za njenu slikovnicu čiji su glavni likovi devojčica slikarka i miš mađioničar, uradimo te iste junake da bi ih ona uz slikovnicu prezentovala na samostalnoj izložbi u Kembridžu. Mama iz Amerike je poželela da “oživimo” žiraficu Điđi, koju je lično ilustrovala za svoju ćerkicu. Na obostrano zadovoljstvo, želje su im se ispunile, a naše igračke su daleko otputovale.

Mali Princ i njegova lisica su u Španiji. Etno lutkice Natalija i Stojko su u Švajcarskoj i Rusiji. A ostale? Ko zna dokle su stigle jer ih rado kupuju i stranci u Beogradu, u prodajnom prostoru Katapult.

Na svoja putovanja ili godišnji odmor, obavezno ponesemo heklicu, konac i poneku gotovu igračku koja se fotografiše za uspomenu. Neke se vrate u Srbiju dok se sa ostalima oprostimo i poželimo im sreću.

Najzanimljivije u našoj priči je to što sa potpunim uživanjem započnemo i završimo svaku igračku. Možda se to na njima može videti? Postavljaju nam pitanje:”Koliko je vremena potrebno da se uradi jedna lutka?” Za nekoliko sati je nemoguće! Jedan dan, takođe, nije dovoljan. Zbog nas, ali i zbog naših kupaca, odredimo rok 5-7 dana i tako, na zabavan način izrazimo svoju kreativnost i posao privedemo kraju.

Zahvaljujući našoj pažnji i poštovanju svakog kupca, imamo zadovoljne mališane za koje je mama, tetka ili kuma odabrala igračku koja “prenosi dobru energiju”, koja postane veran saputnik i drugarica ili drug pored koga se lepše sanja. A mame ne treba da brinu za kvalitet, bezbednost i higijenu (boje su postojane, pranje je moguće na 40 stepeni).

Heklanje nam je postalo i više od hobija, ali s obzirom na činjenicu da naša profesija podrazumeva rad sa decom, oprobale smo se i u prenošenju znanja u radu sa heklicom. Na turističkoj manifestaciji “Smederevska jesen”, 2016. godine imale smo dvodnevnu radionicu sa polaznicima od 7 do 67 godina! “Vesele heklice” su uspešnu radionicu imale i nedavno na Festivalu Hand Made na Dorćol Platzu. I tako…. neko odabere da kupi isheklanu igračku, a nekog ohrabrimo da se oproba u radu sa heklicom i da razvije svoju kreativnost.

Početak se u amigurumi tehnici zove “Magic circle” – Magični krug! Tako smo počele i mi, “Vesele heklice – Happy Crochet.”

Snezana i Sladjana

Save

Save

Save